Help, mijn kind gaat naar de brugklas!

Van school oudste naar brugpieper

Op de basisschool is jouw kleine nog een achtste groeper; ze weet precies hoe het reilt en zeilt, kent iedere leraar en is samen met haar vriendjes en vriendinnetjes de oudste van het schoolplein. De omschakeling van basisschool naar de brugklas is dan ook groot en spannend; van school oudste transformeren ze ineens weer naar ‘die ukkies’. Alles is nieuw en onwennig; nieuwe klasgenoten, nieuwe docenten, veel verschillende vakken met bergen huiswerk en zwaardere leerstof. Het kinderbrein maakt de eerste weken overuren, en die van jou erbij. Want ook voor jou als ouder is zo’n overgang écht niet makkelijk. Wat jij als ouder kunt doen om je kind hierin optimaal te begeleiden? Onderstaande tips helpen je op weg:

  1. Geef ze de ruimte voor alle emoties. Ja, gezellig is anders, maar ze hebben in deze fase vaak geen andere plek waar ze zó zichzelf kunnen zijn als thuis. Laat ze razen, en wanneer de tijd rijp is kun je er voorzichtig met ze over praten. Als praten niet lukt, dan is dat ook niet erg. Geef ze in ieder geval de ruimte om te wennen.
  2. Help ze met het maken van een planning. Plannen is ontzettend moeilijk als je niet weet waar je moet beginnen of het gewoonweg nog nooit hebt gedaan. Met zoveel verschillende vakken en huiswerk, proefwerken en verslagen door elkaar, zijn ze al gauw het overzicht kwijt. Kauw het echter niet voor ze uit; laat ze er zelf mee oefenen.
  3. Geef je kind ook de ruimte om te genieten. School is naast praktisch ook leuk, en vriendjes horen daar ook bij. Kinderen willen er graag ‘bij horen’, dus geef ze ook ruimte om dat te kunnen doen. ‘Chillen’ na de laatste les en later thuiskomen hoort er dus helemaal bij. Evenals de aanschaf van die hippe tas en schoenen waar iedereen het over heeft.
  4. Durf ze écht los te laten; ze kunnen stiekem al meer zelf dan je denkt. Vallen hoort erbij, zolang ze maar weer opstaan. Het is eng, maar je kind leert er ontzettend veel van. Fiets dus niet met je kind mee naar school de eerste dagen – tenzij ze daar expliciet om vraagt – en grijp niet bij iedere misstap in. Juist die fouten laten kinderen zien hoe het niet moet.
  5. Blijf grenzen stellen. Jij bent de ouder, en die rol moet je ook blijven innemen. Zoek hier naar een balans die voor jezelf en je kind het beste werkt.

Alles in huis voor een goede start

Niet alleen emotioneel komt er een hoop kijken bij de voorbereiding op de brugklas. Vaak krijg je vanuit de middelbare school een hele waslijst mee met spullen die je moet aanschaffen voor het nieuwe schooljaar.

Al deze nieuwe spullen zijn vaak een aanslag op je portemonnee. Wees dan ook kritisch: hebben ze bepaalde dingen écht nodig? Of kan je kind een Bosatlas of woordenboek delen met een klasgenoot? Vaak kun je dit soort zaken bespreken met de school.

Mocht je zoon of dochter naar het MBO gaan, dan kun je voor sommige leermiddelen, denk aan boeken, bij DUO een bijdrage vragen. Dit is echter wel afhankelijk van het inkomen. Voor de middelbare school zijn daar geen mogelijkheden voor, maar je kunt de kosten in toom houden door te bezuinigen op bepaalde zaken. Kijk bijvoorbeeld eens naar tweedehands woordenboeken!

Wat is een goede laptop voor school?

Steeds vaker staat ook een laptop als verplicht op het lijstje. Nu is dit, zeker in combinatie met alle andere benodigdheden, een flinke investering. Een tweedehands laptop kan een keuze zijn, maar bij tweedehands heb je geen zekerheden. Zo komt het voor dat je alsnog een paar honderd euro betaalt voor een laptop die er binnen enkele weken mee ophoudt. Een duurzame, goedkope en kwaliteitsoplossing hiervoor is refurbished. Een refurbished laptop heeft al, net als een tweedehands laptop, een thuis gehad. Het voordeel van een refurbished laptop is echter dat deze compleet is nagekeken, opgeschoond en voorzien van frisse onderdelen. Technisch is hij dus 100% in orde; het uiterlijk is zo goed als nieuw. Zo bespaar je flink op de kosten van een peperdure laptop, maar geniet je zoon of dochter wel van de beste kwaliteit!

De volgende punten zijn belangrijk om mee te nemen in de keuze voor een goede laptop voor school:

  1. De laptop beschikt over een Office pakket (Word en PowerPoint), waarmee presentaties en werkstukken gemaakt kunnen worden;
  2. Als je kind de laptop vaak mee naar school neemt, is een lichtgewicht laptop aan te raden. De boekentas is tenslotte al zwaar genoeg!
  3. Mocht je kind de laptop (vrijwel) nooit meenemen, dan is het aan te raden om voor een schermgrootte te kiezen tussen de 13 en 17 inch, met de voorkeur voor 17. Bij 17 inch is het beeldscherm op zijn grootst; dat werkt vaak prettiger;
  4. Een geheugen van 4 GB is in principe voldoende;
  5. Zorg voor een goede hoes die eventueel in de boekentas past, of een losse goede laptoptas met schouderband. Eventueel kun je een schermbeschermer kopen, die je erop kunt plakken

Refurbo heeft diverse refurbished laptops en MacBooks die voldoen aan bovenstaande eisen. Hulp nodig bij het maken van een keuze? We helpen je graag!