SSD Versus HDD: Welke is beter?

Woensdag 21 April 2022 15:41:31 Europe/Rosmalen

Wat is een harde schijf?

Een harde schijf is het opslagapparaat dat wordt gebruikt als onderdeel bij het bouwen van een laptop of desktop-pc. Als we het hebben over "geheugen", is dit iets anders dan de opslag van een elektronisch apparaat. Het RAM (Random Acces Memory) is het geheugen van de PC of Laptop en de harde schijf is het opslagapparaat. De harde schijf zal al je belangrijke gegevens en bestanden onthouden en opslaan.

 Verschillende soorten apparaten hebben verschillende soorten opslag. Er zijn twee hoofdtypen; dat zijn de HDD's en de SSD's. Het opslagapparaat heeft invloed op de prestaties van je computer, Macbook of laptop. In deze blog geven wij daarom overzicht van enkele veel gestelde vragen en feiten over harde schijven

 

Wat is een HDD?

Een HDD (hard disk drive) of harde schijf is een mechanisch opslagapparaat dat bewegende onderdelen bevat. Wat oudere laptops en computers maken gebruik van deze harde schijven, aangezien dit de voorheen de enige vorm van opslag was.

Een harde schijf heeft eigenlijk een draaiende schijf waarin magnetisch gegevens zijn opgeslagen. De manier waarop de harde schijf vervolgens toegang krijgt tot de gegevens is via een schakel die verschillende koppen of ‘transducers’ heeft en die dan de gegevens op de schijf kan lezen en schrijven. Denk maar eens aan hoe een platenspeler werkt. Een harde schijf lijkt er erg op. Want bij een platenspeler gaat er ook een  schakel (de naald) over de plaat om toegang te krijgen tot bepaalde informatie. Dit is de reden waardoor jij bij het opstarten van een laptop met een harde schijf erin, je de schijf kunt horen draaien. De schijf draait en opent vervolgens het besturingssysteem dat op de harde schijf is geïnstalleerd.

                                                                                                                                        

Wat is een SSD?

Een solid-state drive (SSD) is zo genoemd omdat ze geen bewegende onderdelen hebben. (solid=vast) De gegevens worden opgeslagen in geïntegreerde flash-geheugenchips. De technologie is in wezen hetzelfde als een USB-stick; het bestaat uit negative NAND geheugenchips. Hoe meer NAND-chips een SSD heeft, hoe groter de opslagcapaciteit. Omdat het een soort flash-opslag is, zijn er geen bewegende delen, wat betekent dat ze efficiënter zijn. SSD's kunnen worden geleverd met SATA-poorten, hetzelfde type als een HDD, zodat je de opslagapparaten indien nodig kunt vervangen. Naarmate de technologie is geëvolueerd en de meeste nieuwe laptops standaard SSD's hebben, wordt ook de grootte van het SSD formaat steeds kleiner.

                                                                               

eMMC opslag

Dan is er nog een een variant opslag: De eMMC-flashopslag. Deze is vaak terug te vinden in Chromebooks. Er is een verschil tussen eMMC en SSD.  De ‘e’ staat voor embedded, wat betekent dat het daadwerkelijk op het moederbord is gesoldeerd. De eMMC kan daarom niet worden vervangen. Wel zijn laptops met deze opslag een stuk goedkoper. Dus wil je geld besparen en gebruik je jouw laptop vooral voor online toepassingen en heb je maar een kleine hoeveelheid opslagruimte nodig, dan is dit wellicht een slimme keus.


Is een SSD beter dan een HDD?

 

Snelheid

SSD’s zijn veel sneller dan HDD's. De belangrijkste reden hiervoor is dat een SSD-station geen bewegende onderdelen heeft, zodat het gebied waarin de gegevens worden opgeslagen zeer snel toegankelijk is. Daarentegen moet een harde schijf de plaat laten draaien die de gegevens opslaat, zodat het bestand gevonden kan worden. Als een harde schijf gevuld is met gegevens, raken de bestanden meer verspreid over de plaat en kan de schijf fragmenteren. Omdat de bestanden verspreid zijn, duurt het langer om ze te lezen en worden de prestaties vertraagd.

SSD's hebben hier geen last van. Dus het aantal opgeslagen bestanden heeft geen invloed op de snelheid. De opstarttijden variëren, maar een laptop of computer die wordt geleverd met een SSD, start binnen een minuut op - sommige kunnen in slechts enkele seconden worden opgestart. Een traditionele HDD schijf doet hier een stuk langer over. Het hebben van een HDD kan dus nadelig zijn als je in een snelle omgeving werkt en snel toegang moet hebben tot je bestanden. Normaal gesproken is voor een SATA-verbinding een SSD 4 keer sneller dan een HDD. Dit neemt verder toe bij gebruik van een speciale SSD-verbinding zoals PCIe of M2.

 

 

Betrouwbaarheid

Deze categorie gaat ook naar de SSD. Het komt weer neer op die bewegende delen. Omdat de schijf in een harde schijf moet draaien, zijn er onderdelen die na verloop van tijd kunnen slijten. Vooral met een grote hoeveelheid opgeslagen gegevens kan dit na verloop van tijd defect raken. Het maakt ze onbetrouwbaarder en als je niet voorzichtig bent met het maken van een back-up van je gegevens, kun je alles op de harde schijf kwijtraken. Maak daarom altijd een back-up op een ander opslagapparaat of zet het in de cloud. Zelfs als je je laptop laat vallen, kan de harde schijf een of andere vorm van verbinding verliezen. Omdat SSD's geen bewegende onderdelen hebben, zijn ze betrouwbaarder en minder vatbaar voor schade door stoten.

 

Kosten 

Op het gebied van wat is het goedkoopst dan wint de HDD. Omdat het een oudere technologie is, kun je een harde schijf voor veel minder kopen dan een SSD. Dit is handig als je extra opslagruimte wilt toevoegen voor grote bestanden die je niet vaak opent, of als je gewoon een huidige defecte of corrupte harde schijf wilt vervangen. Normaal bereiken harde schijven voor consumenten 2 TB voor zowel HDD's als SSD's.

Over het algemeen zijn solid-state schijven duurder, maar de prijs ervan is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Naarmate de technologie evolueert, kun je een SSD voor maar iets meer geld dan een HDD krijgen. Waar het grote prijsverschil optreedt, is tussen de hogere capaciteiten. Een SSD van 1 TB kan je €99 + kosten, terwijl een HDD van 1TB slechts €59  kost. Daarbij zijn SSD wel een stuk betrouwbaarder en is uiteindelijk duurkoop op ten duur een betere optie. Je kunt bij het kopen van een laptop bij Refurbo ook bijna altijd kiezen om je laptop of PC te upgraden naar een SSD of de capaciteit van de SSD te verhogen. Dit is terug te vinden op de productpagina bij ‘’upgrades’’.

 

 

Oordeel

Na bovenstaande informatie zou jezelf natuurlijk afvragen: ‘’Waarom zou ik een harde schijf kopen’’? Want een SSD is veel betrouwbaarder, sneller en qua prijs verschilt het niet veel! Hoewel we doorgaans een SSD aanbevelen voor de gemiddelde gebruiker, betekent dit niet dat HDD's geen waarde hebben. Zoals eerder vermeld, zijn harde schijven een geweldig opslagapparaat voor grote bestanden die je niet vaak opent. Omdat ze zo goedkoop kunnen zijn, kunnen incidentele gebruikers en consumenten die alleen foto's of video's willen opslaan, beter een harde schijf aanschaffen.

 SSD's zijn geweldig voor gewone gebruikers en consumenten die snelle laadtijden en snelle toegang tot bestanden nodig hebben. Je moet wel iets meer betalen, maar uiteindelijk is tijd ook geld!

                                                                                                                             

 

 

Upgrade je laptop

Je kunt bij het kopen van een laptop bij Refurbo bijna altijd kiezen om je laptop of PC te upgraden van een HDD naar een SSD. Of als de laptop of PC al een SSD heeft, de opslagcapaciteit van de SSD te verhogen. (bijvoorbeeld van 120GB naar 500GB SSD). Dit is terug te vinden op de productpagina bij ‘’upgrades’’. Ook kun je vaak kiezen om het RAM geheugen uit te breiden. Hulp nodig met een upgrade? klik hier Klik hier voor onze upgrade pagina voor meer informatie of neem contact met ons op!